Innovatie, productiviteit & creativiteit door middel van technologie

Samen digitaal vaardig als team

Team digitaal vaardig

Inhoud

Afgelopen blogposts heb je het een en ander kunnen lezen over digitaal werken en innoveren samen met je team. Een veel gestelde vraag die ik vervolgens heb gekregen is hoe je dan vervolgens de bedachte digitale innovaties daadwerkelijk gaat gebruiken in je team. Want helaas geldt voor digitale middelen niet dat één enthousiast schaap over de dam genoeg is om de rest van het team mee te krijgen. Daarom dit keer geen ICT-tips die je meteen van achter je computer kunt gaan uitvoeren, terwijl anderen in je team al afhaken zodra je “Office365” zegt, maar tips over hoe je samen digitaal vaardiger kunt worden. De tips zijn allemaal gebaseerd op trainingen en workshops die we in ons team hebben georganiseerd dus ze zijn getest en waardevol bevonden.

Geen I in team: doe het samen

In het kantoor zijn we vaak gewend om verantwoordelijkheid te hebben voor ons eigen werk en eigen regie te hebben. Voor digitale middelen is het makkelijk om zelf ook in je eentje aan de slag te gaan. Een Microsoft OneDrive maken voor alle digitale bestanden, een digitale planning maken in Microsoft Project en alle overleg aantekeningen in OneNote gooien, het is zomaar klaar en voor elkaar als je weet wat je doet.

Het is daarom heel makkelijk om de gezamenlijk visie, en daarmee de werkwijze, uit het oog te verliezen. We doen allemaal iets, maar we doen niet hetzelfde. Soms is het tijdens trainingsmomenten veel belangrijker om aandacht te besteden aan hoe we samen willen werken dan aan de technische details. Daarom is het goed om samen doelen en werkwijzen op te stellen en deze regelmatig te evalueren. Hierbij kun je bijvoorbeeld collega’s samen laten nadenken over hoe je als team Project inricht, hoe je samen communiceert en via welke kanalen en welke afspraken je maakt over digitaal contact. Ook leerdoelen als team of voor individuele collega’s op het gebied van ICT kunnen waardevol zijn, zo denkt men na over eigen wensen en doelen en kan de trainer goed aansluiten bij de behoeftes in het team.

Differentieer

Het is net het onderwijs, maar ook qua digitale vaardigheden van collega’s zijn de verschillen nogal groot. Daarom is het belangrijk als je gaat trainen of trainers laat komen dat je aansluit bij ieders wensen en behoeften. Wat wij hier graag doen is voorafgaand aan een training een gerichte inventarisatie doen over het onderwerp waarop we willen trainen. Vervolgens kunnen we dan veel gerichter trainen op wat nodig is. Soms betekent dit ook dat er tijdens de training materiaal is voor beginners en gevorderden.

Wees creatief

Soms is de digitale stof nogal droog. En vaak heeft niet iedereen zin in weer een training of een workshop. Daarom is het belangrijk om het ook gezellig te houden. Dat kan natuurlijk in de vorm van iets lekkers bij de koffie (ik moedig dit altijd aan!). Nog leuker is het om actieve trainingen te organiseren, iedereen te betrekken en af en toe ook iets mafs of interessants samen te doen. Onze afgelopen training was een QR-speurtocht door het gebouw. Verdeeld in groepjes en bewapend met een tablet ging het team op speurtocht door het gebouw. Iedere QR-code leidde naar een opdracht op een website die wij hadden gemaakt. De opdrachten varieerde van serieus (zie “Doe het samen”) naar lekker maf (maak een maffe vakantiefoto met je groep en plaats deze in Teams) en aan het einde van elke opdracht stond een hint voor de volgende QR-code.

Aan het einde van de speurtocht kwamen we allemaal weer samen in een lokaal en iedereen was razend fanatiek en enthousiast. Zo hadden we niet alleen een leerzame middag (want dat was het zeker), maar hebben we het ook heel leuk gehad samen.

Digitale speurtocht

Doe samen een digitale Escape Room

Wil je echt competitief bezig met je team? En mensen niet alleen wat leren over Office365 maar ze ook tegen elkaar laten strijden? Dan is een digitale Escape Room een mooie tool. Hiervoor maak je in OneNote een notitieblok aan met verschillende opdrachten verdeeld over meerdere pagina’s en secties. Elk antwoord levert dan een letter of cijfer op en alle letters of cijfers van een sectie samen leveren het wachtwoord op waarmee je de volgende sectie kunt ontgrendelen. Deze secties heeft de trainer van te voren van een wachtwoord voorzien en kunnen dus alleen ingezien worden nadat je het wachtwoord hebt ingevuld. Het voordeel van een digitale Escape Room is dat je deze niet alleen van opdrachten kunt voorzien, je kunt er ook heel gemakkelijk informatie inzetten. Zo kun je theorie en praktijk combineren.

Voor het maken van de OneNote ben ik bij onderstaande link begonnen.

OneNote link

Deze Escape Room hebben we overigens tijdens een vestigingsbrede middag gedaan met een gemixt gezelschap van teamleden en andere collega’s en het was een groot succes.

Afsluiting

Als laatste wil ik benadrukken dat een succesvolle implementatie van een digitale innovatie maar voor een klein gedeelte afhangt van de bedenker. Het team dat de innovatie moet gaan implementeren in hun routine is het belangrijkste element. Het meenemen en enthousiasmeren van de teamleden is dus essentieel. Bovenstaande tips zijn bedoeld om je handvaten te geven hoe je dit zou kunnen doen. Het is erg afhankelijk van het specifieke team waar de behoefte exact ligt. Sommige teams hebben meer behoefte aan een goede training op niveau, zonder poespas. Terwijl andere teams pas gemotiveerd raken van een creatieve en activerende training. Probeer dus goed te achterhalen wat het beste zal werken in jouw team en sluit daarop aan.

 

 

Gerelateerd

Interactief PDF bestand maken met PowerPoint

In mijn vorige bericht deelde ik een volledig interactieve handleiding voor Microsoft Teams (klik). Een handleiding waaraan ik interactieve functionaliteit zoals knoppen aan toevoegde. In dit bericht laat ik je zien hoe je zelf zo’n interactief bestand kunt maken in Microsoft PowerPoint.

Lees meer
Microsoft Teams handleiding

Microsoft Teams – volledige interactieve handleiding

Microsoft Teams is een heel volledig programma met veel opties, maar kan daarom soms ook wat intimiderend zijn voor nieuwe of minder regelmatige gebruikers. Daarom schreef ik een handleiding voor het gebruik en de functionaliteiten van Microsoft Teams. De handleiding is interactief, dus door te klikken op bepaalde elementen van het programma kom je uit bij meer informatie. Ook kun je via de inhoudsopgave bij alle onderwerpen uitkomen.  

Lees meer
Profielfoto.png

Technovatie

Technologie & innovatie

Welkom op Technovatie! Hier kun je lezen over innovatie, productiviteit & creativiteit door middel van technologie.

Favorieten
Lees meer