Innovatie, productiviteit & creativiteit door middel van technologie

Interactief PDF bestand maken met PowerPoint

Inhoud

In mijn vorige bericht deelde ik een volledig interactieve handleiding voor Microsoft Teams (klik). Een handleiding die ik schreef om mensen wegwijs te maken in Teams en waaraan ik interactieve functionaliteit zoals knoppen aan toevoegde om het navigeren door het bestand te vergemakkelijken. In dit bericht laat ik je zien hoe je zelf zo’n interactief bestand kunt maken in Microsoft PowerPoint.

PowerPoint openen en instellen

Voor het maken van ons interactieve bestand gebruiken we Microsoft PowerPoint. Open het programma en open een lege presentatie.

Interactief bestand

Hierna navigeer je naar ‘Ontwerpen’ en klik je vervolgens op ‘Diagrootte’. Hier kun je het diaformaat aanpassen aan je wensen. Standaard maakt PowerPoint de dia’s liggend, maar je kunt deze ook omzetten naar staand en de afmetingen naar A4 formaat. Zo kun je een interactief bestand maken in elk gewenst formaat.

Interactief bestand

Knoppen maken

Na het instellen van je PowerPoint ga je deze vullen met de gewenste informatie en afbeeldingen. Wanneer je hierover tevreden bent ga je knoppen toevoegen om straks de interactiviteit te kunnen regelen. Deze knoppen zijn eigenlijk gewoon rechthoekige vormen waar we straks een functie aan geven. Je navigeert hiervoor naar ‘Invoegen’ en kiest vervolgens voor ‘Vormen’. Kies de ‘Rechthoek: afgeronde hoeken’ voor een rechthoekige of vierkante knop met afgeronde hoeken.

Interactief bestand

Nu wil je dat de knop doorzichtig is met een duidelijk zichtbare rand zodat je elementen op afbeeldingen of tekst kunt omcirkelen met je knop om op te klikken. Ga hiervoor naar ‘Vormindeling’ en stel daar de ‘Vormopvulling’ in op geen opvulling. De vormcontour stel je in op een kleur naar keuze en bij ‘Dikte’ kun je de rand dikker (en dus zichtbaarder) maken.

Interactiviteit toevoegen

Nu is het tijd om interactiviteit aan je knoppen toe te voegen. Selecteer je knop en ga naar ‘Invoegen’, klik vervolgens op ‘Actie’ om verschillende acties toe te kunnen voegen aan je knop.

De interactiviteit die ik heb gebruikt voor het Microsoft Teams bestand is de mogelijkheid om een hyperlink toe te voegen naar een andere dia. Hiermee navigeer je dus naar een door jou gekozen dia/pagina in het bestand door te klikken op de knop. Selecteer hiervoor bij de actie-instellingen de optie ‘Hyperlink naar’ en kies dan voor ‘Dia’.

Vervolgens kun je selecteren naar welke dia de knop moet verwijzen. Rechts in het schermpje zie je een kleine preview van de geselecteerde dia. Kies de juiste dia en klik op ‘OK’. De knop verwijst nu naar de dia die je hebt geselecteerd en zodra iemand op de knop drukt gaan ze naar die dia/pagina.

Wil je controleren of je de juiste link hebt toegevoegd aan de knop of ga je alles nog even bij langs voordat je het bestand opslaat dan kun je zien naar welke dia een knop verwijst door er met je muis overheen te gaan. Door het tegelijkertijd indrukken van CTRL en te drukken op de knop navigeer je vervolgens naar de gekozen dia.

Je kunt nu je bestand afmaken met tekst, afbeeldingen en alle knoppen die je nodig hebt. Doe dit op dezelfde manier als hierboven en controleer het goed voordat je het bestand gaat opslaan als PDF.

Interactief bestand maken – Opslaan als PDF

Voordat je het bestand gaat opslaan als PDF moet je de PowerPoint zelf opslaan. Sla deze op, vervolgens ga je weer naar Bestand en klik je op ‘Opslaan als PDF’.

Geef je bestand een goed herkenbare naam en zorg ervoor dat het wordt opgeslagen als .pdf om de toegevoegde interactiviteit te behouden. Klik vervolgens op opslaan en je bestand wordt nu gemaakt.

Wanneer je het bestand hebt gemaakt en het vinkje ‘Resultaten weergeven’ stond aan opent de PDF vanzelf, anders kun je deze handmatig openen vanaf de locatie waar je deze hebt opgeslagen. Controleer je bestand goed door alle knoppen te testen. Mocht je toch nog een fout tegenkomen dan kun je het PowerPoint bestand bewerken en opnieuw opslaan als PDF met dezelfde naam. Het oude bestand wordt dan overschreven zodat je altijd de meest correcte en actuele versie hebt.

Nu kun je je eigen interactieve bestand delen met anderen!

Gerelateerd

Microsoft Teams handleiding

Microsoft Teams – volledige interactieve handleiding

Microsoft Teams is een heel volledig programma met veel opties, maar kan daarom soms ook wat intimiderend zijn voor nieuwe of minder regelmatige gebruikers. Daarom schreef ik een handleiding voor het gebruik en de functionaliteiten van Microsoft Teams. De handleiding is interactief, dus door te klikken op bepaalde elementen van het programma kom je uit bij meer informatie. Ook kun je via de inhoudsopgave bij alle onderwerpen uitkomen.  

Lees meer
Team digitaal vaardig

Samen digitaal vaardig als team

Hoe zorg je ervoor dat bedachte digitale innovaties daadwerkelijk gebruikt gaan worden in je team? Dit artikel geeft een aantal concrete tips over hoe je samen digitaal vaardiger kunt worden. De tips zijn allemaal gebaseerd op trainingen en workshops die we in ons team hebben georganiseerd dus ze zijn getest en waardevol bevonden.

Lees meer
Profielfoto.png

Technovatie

Technologie & innovatie

Welkom op Technovatie! Hier kun je lezen over innovatie, productiviteit & creativiteit door middel van technologie.

Favorieten
Lees meer